Jdi na obsah Jdi na menu
 


Velikonoční mazanec - recep z fary

18. 4. 2010

Velikonoční mazanec - recep z fary

    750 g polohrubé mouky
    375 ml mléka
    40 g čerstvého pekařského droždí
    2 žloutky
    150 g moučkového cukru
    150 g čerstvého poctivého másla
    2 lžíce rozinek předem namočených v rumu
    2 lžíce oloupaných a nasekaných mandlí na nudličky
    nastrouhaná kůra z menšího omytého citrónu
    1 lžíce vanilkového cukru (odpovídá 1 ks sáčku)
    špetka soli
    špetka strouhaného muškátového oříšku nebo květu
    1 vejce na potření mazance
    tuk na vymazání pečicího plechu
    určitě bych volila pečicí papír a ušetřila si práci s mytím plechu


Postup přípravy:
Mouku prosijeme do mísy a pěkně ji provzdušíme. Poté smícháme s moučkovým cukrem, přidáme i cukr vanilkový, špetku soli, špetku strouhaného muškátového oříšku nebo květu a jemně nastrouhanou citrónovou kůru. V malém kastrolku rozpustíme máslo a necháme ho trochu prochladnout.

Mezitím si připravíme kvásek. Polovinu dávky mléka zahřejeme tak, aby bylo vlahé. Rozdrobíme do něj kvasnice, přidáme lžíci cukru, trochu mouky a umícháme řídké těstíčko, které necháme dobře zkynout.

Když kvásek nakyne, přidáme ho do mísy k mouce. Ve zbylém mléce rozmícháme 2 žloutky a přidáme vše do těsta. Zalijeme rozpuštěným a prochladlým máslem a těsto zpracováváme vařečkou tak dlouho, až se přestane lepit na stěny mísy a nechytá se ani vařečky. Těsto bývá tužší, ale musí být pěkně hladké. Vyndáme ho z mísy na vál a rukama propracujeme. Když přestane lepit a nechytá se ani válu, je připravené k dalšímu kynutí.

Vložíme ho zpět do mísy, povrch zaprášíme trochu moukou a na teplém místě necháme těsto kynout asi hodinu. Poté těsto vyjmeme z mísy, znovu na pracovním vále propracujeme a přidáme rozinky a nasekané mandle (malou hrst mandlí si necháme na okrášlení bochánku). Do těsta dobře zapracujeme a znovu opakujeme proces kynutí.

Z nakynutého těsta vytvarujeme na válu pravidelný kulatý bochánek, položíme ho na plech vyložený pečicím papírem nebo jen na vymazaný plech tukem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě chvilku kynout na plechu před vlastním pečením. Zpravidla 15-20 minut stačí. Před pečením povrch bochánku pomažeme rozšlehaným vejcem a okrášlíme nasekanými mandlemi. Když vajíčko na bochánku zaschne, je potřeba ostrým nožem nakrojit bochánek do tvaru kříže. To můžeme udělat i ostrými nůžkami.

Troubu rozehřejeme na střední teplotu (cca 180 °C) a vložíme do ní připravený velikonoční mazanec. Po 5 až 7 minutách pečení teplotu trouby zmírníme na cca 150 °C a pečeme dalších cca 50 až 60 minut. Pokud se nám bude zdát, že mazanec na povrchu rychle tmavne, můžeme ho ochránit překrytím alobalem. Zda je správně upečen, prozradí vpíchnutí špejle do středu. Pokud na ní neulpí ani kousek těsta, mazanec je správně upečen a může jít z trouby ven. Doma upečený mazanec nám stylově ozdobí velikonočně prostřený stůl. Kdo chce, může si mazanec ocukrovat, aby byl ještě pěknější než je ;-)

Mazanec můžeme dobře uchovat i několik dnů, ale je potřeba ho dobře zabalit a skladovat v chladu.

 
 

 

Portrét




Archiv

Kalendář
<< červen / 2017 >>