Jdi na obsah Jdi na menu
 


Citrónový koláč

6. 4. 2010

Citrónový koláč


Suroviny:
Těsto:
500g polohrubé mouky
250g másla nebo Hery či jiného tuku na pečení
300g cukru krupice
4 vejce
1 prášek do pečiva
2 ks citrónu
2 lžíce kakaa + 2 lžíce vody
150 ml teplého mléka

Postup:
Citróny omyjeme teplou vodou a ostrouháme z nich kůru a vymačkáme šťávu.
Máslo, cukr, žloutky a citrónovou kůru utřeme do hladkého krému, používám šlehač, ale opatrně, ať nepřešleháte! Suroviny by měly mít všechny stejnou pokojovou teplotu, jinak se srazí! Pak si ušleháme sníh z bílků.
Střídavě do krému vmícháme mouku s práškem do pečiva, citrónovou šťávu, mléko a po částech přidáme opatrně sníh.
Do vymazaného a vysypaného hlubšího plechu vlijeme 2/3 těsta, zbylou třetinu obarvíme kakaem rozmíchaným v trošce vody a naneseme na světlé těsto. Upečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi za 40 minut. Zkusíme špejlí.

Pocukrujeme nebo polijeme citrónovou polevou.

 
 

 

Portrét




Archiv

Kalendář
<< červen / 2017 >>