Jdi na obsah Jdi na menu
 


Americká omáčka Sauce Americaine

26. 3. 2010

Americká omáčka  " Sauce Americaine"


Potrebujeme:

Skořápky z langusty nebo humra,
125 g másla,
10 cl panenského olivového oleje,
3 zralá rajčata,
1 PL nasekané šalotky,
4 PL cognac,
20 cl suchého bílého vína,
4 PL smetany,
1 PL nasekaného estragonu,
kajenský pepř, bílý pepř, sůl.

Příprava:

Orestujeme skořápky z korýšů na 30 g másla a oleji, ochutíme solí a pepřem, přidáme šalotku, předem zapálený cognac nebo brandy, oloupaná a propasírovaná rajčata (můžeme nahradit rajským pyré) a špetku kajenského pepře. Promícháme, zalejeme vínem a redukujeme na polovici.
Odstraníme skořápky korýšů, přidáme zbytek másla, estragon a smetanu. Krátce povaříme.

Omáčka se používá na maso korýšů, hlavně langusty a humry.

Poprvé jsme to ochutnali před mnoha lety blízko jednoho zámku na Loiře. Jako první chod byly římské noky s touto božskou omáčkou. Přivolaný kuchař se zasmál a řekl mi, že se kupodivu jmenuje sauce americaine (sós amerikén). Ale je to francouzský recept. Ještě mi prozradil, že zbylé skořápky ze všech korýšů ve speciálním lisu vylisuje a používá získanou šťávu.
Je výborná i na běžné noky nebo na krátké těstoviny.

Doporučená příloha:
maso korýšů, noky, těstoviny

 
 

 

Portrét




Archiv

Kalendář
<< červen / 2017 >>